Angielskie kruche ciasteczka – Shortbread

Wyspiarska kuchnia powraca na bloga. Dzisiaj polecam kruche, maślane ciasteczka, które są klasykiem do popołudniowej herbaty lub, jak na polskie standardy przystało, kawy. Szybkie, łatwe, proste, tak jak zawsze! Nie myślcie jednak, że są banalne. Ich smak jest wspaniały, mi przypomina kruche ciastka od babci. Są bardzo maślane i bardzo kruche. Jeśli będziecie je  piec dłużej niż w przepisie, cukier się skarmelizuje i ciastka będą smakować toffi.  Można je upiec i przechowywać w słoiku, wątpię jednak by ta trudna sztuka się Wam udała, bo znikają bardzo szybko. U mnie dotrwały tylko do następnego ranka. W każdym razie trzymam kciuki!

IMAG0722

Porcja na kwadratową blaszkę o wymiarach 20X20cm (około, nie przejmujcie się jeśli macie większą lub mniejszą, ciasteczka będą chudsze lub grubsze po prosu, ważne aby miały około 2cm grubośći)

Potrzebujesz:

  • 200g masła
  • 110g cukru
  • 180g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej

Suche składniki przesiać do miski, dodać masło i szybko wyrobić rękami lub robotem kuchennym. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i włożyć do lodówki na około 20minut. Następnie * ciasto upiec w 180C przez około 30minut. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika należy pokroić je na małe prostokąty i zostawić do wystygnięcia. Nie wyjmujcie ich z blaszki zanim nie zrobią się zimne bo gorące są bardzo plastyczne i mogą się rozwalić.

*W oryginalnym przepisie ciasto kroimy przed i po pieczeniu, jednak w trakcie pieczenia ciasto i tak się rozpuści, więc uważam to za niepotrzebny krok.

Oryginalny przepis stąd.

 

Dodaj komentarz